Статии

Велоергометър - безопасен и ефективен

Велоергометърът е уред, който се използва широко в спортните среди и това е обусловено от резултатите, постигани с него. Велоергометърът е достатъчно компактен, за да се побере във вашия дом, а не както пътеката, която изисква голяма площ. Ако пък сте почитатели на карането на колело и зимата ви възпрепятства да практикувате хобито си, велоергометърът е в състояние да запази тръпката ви в домашни условия.

Велоергометърът представлява статично колело, на което се упражнява натиск върху педали, без придвижване в пространството. Голямото предимство на велоергометъра е, че можете да го ползвате по всяка време у вашия дом. Не е нужно да изкарвате колелото си навън, да се съобразявате с неблагоприятните климатични особености и да разходвате време извън дома си. Велоергометърът позволява да тренирате, стоейки си в къщи, гледайки любимото предаване, проверявайки имейлите си, в готовност да свършите някаква друга работа при нужда и тн. Ако човек се прибере скапан от работа, последното нещо, за което ще се мотивира е да си изкара колелото и да покара в тъмното, ако пък времето е лошо шанса е твърдо нулев. А при велоергометъра няма подобен проблем – той си е у вас и ви чака да го яхнете.

Но нека изясним как въздейства велоергометъра на тялото. Симулативното колело натоварва няколко вида мускули, предимно в долната част на тялото. Натоварването при велоергометъра пада върху бедрата, подбедриците, а ако го карате в положение изправен се натоварва и седалището. С велоергометъра вие натоварвате една от най-проблемните области не само за жените, но и за мъжете. Стягането, което се постига на мускулатурата, е достатъчно за да ви се втвърдят мускулите и да придобият трениран вид. Никой не иска отпуснати крака и дупе, особено жените, за които естетиката е приоритет. Освен за стягане на мускулите от долната част на тялото, велоергометърът служи и за разтягане на мускулите, с цел елиминиране на мускулната треска или релаксивно въртене след тежка тренировка за крака.

Съвременните велоергометри разполагат с електронен дисплей, чрез който можете да настроите колелото на определена трудност, скорост, пулс и други. Съобразно фиксираните опции, дисплеят индикира изгорените калории, времето и разстоянието на симулативния пробег, оборотите за минута и тн. Индикаторите ви позволяват да следите във всеки един момент резултатите от въртенето на велоергометъра.

Изразходва ли много енергия велоергометъра, до каква граница повишава пулса?

Велоергометъра не е най-мощния уред за разход на енергия, но е най-балансирания. Това го прави особено препоръчителен за хора, които не са на „ти” с аеробните натоварвания. При каране на велоергометър пулсът не скача главоломно, обикновено връхна точка е 140-150 удара в минута, което е особено подходящо за хора, които имат затлъстяване и искат да отслабнат. Също така нормално-ускореният пулс позволява на възрастни хора да тренират пълноценно, особено ако нямат „спортен стаж”и бързо отпадат след телесни натоварвания. Но ако сте си взели велоергометър за отслабване, просто следете индикаторите и разходваните калории. Това е достатъчно, за да постигнете редукция на телесните мазнини, стига да сте сериозни и да не пропускате тренировките си у дома.

Велоергометъра има и друг голям плюс. Той не натоварва толкова ставите, колкото карането на колело на неравен терен или бягащата пътека. За хора с проблемни стави или такива на възраст, велоергометъра би бил чудесен избор, пазещ ставите здрави. Надали има по-безопасна машина от велоергометъра.

Няма значение дали обичате да карате колело целогодишно, искате да отслабнете в домашни условия, искате да повишите издръжливостта си на натоварвания или просто искате да си имате един релаксиращ уред, велоергометърът ще ви даде това, което очаквате. Понякога хората подхождат със скепсис към велоергометъра, смятайки го за неефективен пред бягащата пътека, бягането и карането на колело извън дома, но нека не се пропуска, че всяка програма за редукция на мазнините е съпътствана на първо място от каране на велоергометър. А това не е никак случайно!

Авторска статия на http://fitnesuredi-bg.com/. Забранено копирането и използването й в други сайтове с комерсиална цел.