Статии

Скрипецът - ефективността на макарата и въжето

Ще разгледаме ефективността на една фитнес-машина, която може изцяло да промени вашата физика и да ви направи титани в повдигането на високи тежести. Тази машина се нарича скрипец. Скрипецът представлява уред, който има множество макари и свързани с тях въжета на различни места (понякога може само 1 или две, според конструкцията). Те, от своя страна са свързани с тежести, които бързо могат да се регулират според желаното натоварване. Скрипеца няма как да бъде сбъркан с нещо друго, той се отличава от всичко останало в залата. Този уред е алтернативата на свободните тежести и може да замени почти всяко упражнение за мускулатурата, изпълнено със щанга или дъмбел. Друг позитив на скрипеца е неговата безопасност. Понеже движенията са съпътствани от сцепление на въжето с макарата, травмите не са често срещани, въпреки че при много високи тежести и резки движения може да се стигне до поражения върху сухожилията и мускулната тъкан. Но, както казахме, при свободните тежести риска от травми е значително по-голям.

Какви упражнения можем да правим със скрипеца? Както казахме, скрипеца е специално създаден, за да замества упражненията със свободни тежести и да ви дава усещане за по-различно натоварване. При свободните тежести се наблюдава лека нестабилност на дъмбелите или щангата, което отнема от концентричното натоварване на мускула и ангажира второстепенни мускулни групи. При скрипеца това е почти невъзможно, тъй като макарата и въжето действат стабилизиращо и удрят мускула, точно там където желаете. Ако при свободните тежести чувствате силно натоварване основно в едната част на движението, при скрипеца всяка фаза на движението е съпътствана от противодействащата сила на въжето. Заради постоянното съприкосновение с тежестта, мускулът ви се напомпва върхово и се очаква от вас само да го нахраните добре, за да бъде все по-голям и все по-силен!

Мога ли да правя със скрипеца упражнения за всяка мускулна група от средната и горната част на тялото? Абсолютно да! Скрипецът е универсална машина за мускулен растеж, маса, релеф и съпътства всяка тренировка както на професионалистите от Мистър Олимпия, така и на начинаещите тинейджъри във фитнеса. Сега ще разясним и какви упражнения могат да се правят със скрипеца за всяка отделна мускулна група.

Гърдите могат да се натоварват ефективно със кросоувър с различни начини на изпълнение според целевата зона. Гърбът може да се натоварва чрез: привеждане на горната част на скрипеца с изпънати ръце; придърпване на долната част на скрипеца към корема; придърпване на вертикален скрипец пред гърди или зад врат. За натоварване на бицепса се използва долен скрипец, който се издърпва нагоре към гърдите по подобие на вдигането на щанга. За трицепс се прави разгъване надолу на горната част на скрипеца със стандартна или триъгълна ръкохватка, както и с въже. Със скрипеца, за рамо, могат да се правят упражнения, подобни на движенията като вдигане на дъмбели встрани и пред тялото. За трапец се изпълнява упражнение, при което от долен скрипец се издърпва тежестта нагоре като движението е аналогично на повдигането на щанга за трапец. Коремът пък може да се натоварва с упражнението „молитва”, при което със сгънати ръце хващате ръкохватката на горния скрипец, заставате на колене и започвате да сгъвате тялото в областта на корема

Важен ли е трапецът за развиването на хармонична и мускулеста фигура? Трапецът не само е важен, а е задължителен в развиването на мускулатурата на тялото. Без скрипец, вие няма да можете да „ударите” с достатъчно натоварване мускулите си, за да ги накарате да пораснат. Ако сте начинаещ в залата, включете към базовите упражнения и „базовия” скрипец. Колкото са важни свободните тежести, толкова е важен и скрипеца. Ако пък искате да тренирате за тонус и повече сепарация на мускулите в домашни условия, скрипецът е отлична опция.

Отдайте голямо значение на скрипеца, за да имат голямо значение вашите мускули!

Авторска статия на http://fitnesuredi-bg.com/. Забранено копирането и използването й в други сайтове с комерсиална цел.