Статии

Личният избор на фитнес машините който ще използваме

Във фитнес залите имаме голям избор фитнес уреди който можем използваме – бягащи пътеки, машина за гребане, велоаргометри, степери и т.н. Но как да изберем уреда който ще ни е от най голяма полза?
Ето какво може да очаквате от най популярните кардио уреди и как да извлечете максимума от тях:

1.   Пътека за бягане: С нея изгаряте най-много калории от сърдечно съдовата система. За 1 изминат километър с бързо ходене с този уред ще изгорите около 80 калории. Бягащите пътеки могат да бъдат приспособени към различни нива на трениране от скоростта на вървене или бягане до нейният наклон. Но дори и ходенето или бягането може да бъде проблем за някои с наднормено тегло или с болки в ставите. Също така трябва да имате и впредвид че бягащата пътека може да бъде голямо предизвикателство за вас ако не сте свикнали да изминавате големи разстояния ходейки пеш.


2.   Степер: Този уред е много добра алтернатива на пътеката за бягане. Тъй като го използвате докато сте прав и нямате опора на която да се хванете или подпрете, натоварвате по голям брой мускули и скоростта на горене на калории ще бъде още по висока.

3.   Велоаргометър: Тренировките с велоаргометъра имат най малко въздействие върху ставите. Хората с наднормено тегло често избират този уред за изгаряне на калории тъй като за този вид тренировка теглото няма никакво значение за разлика от бягащите пътеки или степерите. Ако решите да използвате този вид уред се уверете че той ще ви е по мярка и коленете ви няма да са свити, в противен случаи ще си докарате болки в коленете. Задължително е и да си регулирате седалката , тъй като много хора пропускат тази стъпка и коленете им се сгъват повече от необходимото и се натоварвате излишно. А освен това може да доведе до възпаление на коленете. И другият минус ако уреда не ви е по мярка или стоите твърде ниско е че при завъртане на педалите кракът ви не може да направи пълната гама от движения и изгарянето на калории намалява значително. С този уред за 7 изминати километра вие ще изгорите около 100 калории.

4.   Машина за гребане: Не се заблуждавайте че този вид уред натоварва само горната част на тялото. Тъй като трябва да бутате с крак докато дърпате с ръце се изисква голяма координация. Докато се упражнявате вие натоварвате и коремните мускули. Машината за гребане натоварва голям брой мускули и благодарение на това изгаряте много повече калории.

Но все пак и този уред си има лоши страни например болки в гърба, така че ако сте имали преди стари заболявания на гърба не е за предпочитане да използвате точно този уред за сваляне на калории или просто за тренировка.

Изберете уреда с който ще се чувствате добре и няма да има странични ефекти след неговата употреба. Например ако имате наднормено тегло или проблем със ставите велоаргометъра е за предпочитане пред бягащата пътека. Или ако сте имали стари травми свързани с гърба не е за предпочитане да използвате машината за гребане на първо време.

Натоварването на повече мускули по време на тренировка означава и по бързо изгаряне на калориите. Основното за по бързото изгаряне на калориите е да използвате уред който натоварва повече мускули, но да не забравяме че и това може да си има лоша страна - ако едва сега започвате с тренировките е по добре да се качите на някои уред който ще натоварва мускулите по малко като за начало. В противен случаи ще се уморявате твърде бързо и вместо да повишите скоростта на изгаряне на калории , то вие ще я намалите.

Авторска статия на http://fitnesuredi-bg.com/. Забранено копирането и използването й в други сайтове с комерсиална цел.