Статии

Бягащата пътека - хит за всеки сезон

Бягащата пътека е едно голямо удобство за всеки атлет, спортист или любител на бягането. Надали има някой, който не знае какво представлява бягащата пътека, но е редно за незнаещите да се обясни какво представлява. Бягащата пътека представлява уред с подвижна повърхност, чрез която се симулира бягане или вървене на място. Тя е снабдена с най-различни функции, които ви позволяват да следите изгорените калории, пробяганото разстояние и много други. Предимствата на бягащата пътека са: можете да бягате, независимо от времето навън; можете да нагласяте пътеката със или без наклон (ако пътеката ви има такава възможност), натоварвайки под различен ъгъл краката; можете да следите във всеки един момент дисплея на пътеката и според него да увеличавате или намалявате натоварването. Бягането навън е неописуемо усещане и всеки, който е свикнал да бяга в парка, знае колко е приятно човек да тича сред хора, птички и тревички. Но какво се случва, когато времето навън е лошо, вали дъжд или сняг, или температурите са твърде високи или ниски. Ето в такива моменти пътеката проблясва като единствена надежда за всекидневно бягане в затворено помещение. Пускате си хубава музика или наблюдавате телевизионните програми и в същото време бягате ентусиазирано на бягащата пътека, у дома си, без ни най-малко да ви пука от метеорологичните условия. Наклонът на пътеката, както и скоростта на движещата пътека може да се увеличава и намаля според индивидуалните усещания на човека, така че натоварването да е оптимално. А следейки дисплея, вие изцяло контролирате процеса на изгаряне на мазнините и постиженията, които искате да постигнете.

Каква е разликата между велоергометъра и бягащата пътека?

Разликата е в натоварването на тялото. При велоергометъра или карането на колело се натоварват краката и пулсът в редки случаи надвишава 150 удара в минута. В общи линии може да се каже, че велоергометъра не може да „изстиска” тялото, така както бягащата пътека, тъй като позицията на тялото и упражнения натиск върху педалите не довежда до високо-ефикасно трениране на мускулите и сърдечно-съдовата система. При бягащата пътека обаче е различно. Ако при велоергометъра участват само краката, при бягането почти няма мускул, който да не взима участие в движенията. Най-дейни са всички мускули на краката, както и седалището, но и горната част взима участие в стабилизирането и подпомагането на тялото.

Както казахме по-горе, пътеката може да се използва както за бягане, така и за вървене по движещата се платформа. Най-популярно е бягането, но ходенето също не е за подценяване. Вървенето или ходенето не натоварва толкова мускулите на тялото и не разходва енергия и калории на максимум степен, но от своя страна костните и хрущялни структури на тялото не се накърняват. За хора в напреднала възраст това е идеалния вариант за натоварване с цел запазване крепкостта на костите и ставите. Освен това пулса не доближава високи стойности, което също би било да бъде от полза за възрастни хора или такива с проблеми със сърдечно-съдовата система. Бягането е най-интензивната форма на трениране на пътеката. Сърдечната честота достига прагови нива, което максимизира изгарянето на мазнините и въглехидратите в тялото. При бягане, особено с бързо темпо, мускулите проявяват тенденция към растеж и сепарация. Ако имате някакви по-сериозни проблеми на тялото, обезателно се допитайте до лекар, за да не си докарате тежка травма! Често се пропуска и един важен позитив на бягането, който в по-малка степен присъства и при ходенето. Бягането, без значение на темпото и наклона на пътеката, повишава скокообразно нивата на растежен хормон в организма. Този хормон укрепва физиката и подтиква мускулатурата към растеж, а мазнините към разпад. Какво повече може да желая човек?

Бягащата пътека е лукс, който всеки може да си позволи. А защо тогава я квалифицираме като лукс, след като е широко-достъпна кардио-уред? Защото с бягащата пътека вие едновременно ще укрепнете мускулатурата си, придавайки спортен вид на тялото си, и ще стопите излишните мазнини, които са дразнител номер едно. При това без значение какво е времето навън, без ограничения и без вгорчения. Ако пък искате да използвате целебния ефект на пътеката върху сърцето или обожавате чувството да бягате, дайте шанс на бягащата пътека. Каквато и да е вашата мотивация, бягащата пътека ще стане незаменим ваш съратник, готов да ви направи по-красиви отвън, и по-здрави отвътре!    

Авторска статия на http://fitnesuredi-bg.com/. Забранено копирането и използването й в други сайтове с комерсиална цел.